torstai 31. tammikuuta 2013

Rehellisiä vai roistoja

Noin kuukausi sitten poikani neule napattiin jumppatunnin päätteeksi. Syyllinen on joku luokkakavereista, mutta syyllistä nyt ei tunnu löytyvän millään. Asiasta on ilmoitettu opettajille, kansliaan ja rehtorille. Kaikki oppilaat sanovat opettajille etteivät tiedä aiheesta ja pojalleni kehuvat ettei sitä löydy, koska eivät sano missä se on. Hauskinta tai surullisinta on, että kyseessä on yksityiskoulu ja siten myös oppilaat tulevat ainakin keskituloisista perheistä -  tosin nähtyäni muutaman kerran Porschen ja BMW-katumaasturin koulun ulkopuolella sanoisin, että jotkut oppilaat tulevat hyvinkin varakkaista perheistä. Eli paidan varastaminen on puhtaasti kiusantekoa.

Muutenkin asenne luokkakavereilla on, että ei koululla ole väliä. Joiltakin puuttuu yhä kirjat, jotka olivat käytössä jo viime vuonna. Noin puolet jättää läksyt tekemättä säännöllisesti. Itse yritämme selittää, että kouluun kannattaa panostaa tulevaisuutta varten ja ainakin tällä hetkellä esikoinen tekee läksyt todella tunnollisesti. Toivottavasti ei ala liikaa matkimaan luokkakavereita...
Italialaiset kutsuvat näitä rikkaiden "kersoja", jotka ovat aina saaneet kaiken eivätkä omaa alkeellisimpiakaan käytöstapoja nimellä "Figli di papá". Itse ihmettelen vanhempia, jotka eivät edes hanki oppikirjoja lapsilleen.

Toisaalta, kun seuraa Italian politiikkaa niin ehkä tällainen käytös ei hämmästytä. Italian parlamentti on täynnä erilaisia rikoksista epäiltyjä, joka päivä kerrotaan kuka taas on kavaltanut ja kuinka paljon. Lisäksi täällä ihannoidaan niitä, jotka kiertävät veroja - he ovat vain furbi (ovelia). Italialainen ei ajattele omaa napaansa pidemmälle. Olen aina ollut sitä mieltä, että italialaiset ovat narsisteja.

Toisaalta kyllä täältä sitten löytyy se pehmeäkin puoli. Downin syndroomasta kärsivän ulkomaalaisen pojan äiti halusi hakea pojalleen Italian kansalaisuutta. vastaus oli ettei onnistu, koska poika ei kykene ilmaisemaan omaa tahtoaan. Italia on allekirjoittanut YK:n sopimuksen jossa todetaan, että vamma ei saa olla este kansalaisuuden saamiselle. No, down-yhdistys vei asiaa eteenpäin aina sisäministeriöön saakka ja nyt asia on saamassa onnellisen lopun eli poika saa kansalaisuuden. Lisäksi Italia muuttaa lainsäädäntöään niin ettei tällaisia tapauksia enää pääse syntymään. Vaikka siis mielestäni italialaiset ovat narsisteja niin kuitenkin tässä kansassa on hyvin paljon inhimillisyyttä.

Ei kommentteja: